Kunstweb Lochem

Platform voor kunst en cultuur in de gemeente Lochem

De aangegeven bezienswaardigheden komen o.a. uit de digitale gids van de VVV Lochem

Klik op de foto voor een link naar de VVV Lochem

Almen, “O, wat ben je mooi!” Barchem, “Aan de voet van de berg” Eefde, “Elegant dorpje aan het water” Epse, “Klein agrarisch dorp” Exel, “Uutbloaz’n….” Gorssel, “Stijlvolle winkels, lekker lunchen & dineren” Harfsen, “Ideale stop tussen Laren en Deventer” Joppe, “De bossen van Joppe” Kring van Dorth, “Even Pippi Langkous” Laren, “Geniet!” Lochem, “Stadje om van te houden” Zwiep, “Leukste heksendorpje van Nederland” Kom en proef, beleef, ontdek, geniet, relax, kom lekker in actie, ervaar, ontspan, ga op avontuur, laat je verrassen... Lochem heeft alle ingrediënten voor een heerlijk kort of lang verblijf. Lochem valt al 125 jaar in de smaak. Want wie eenmaal van Lochem heeft geproefd, blijft nog even. Voel je welkom en ervaar zelf: Lochem is delicious. Hieronder volgen een aantal musea in de gemeente:

Grafica Lochem
Grafisch museum
Molenstraat 5,
7241 AD Lochem

Museum Oude Boekdrukkunst
Dorpsstraat 10a
7218 AD - Almen
 
 
Ooievaarsdorp 't Zand
Eefdese Enkweg 5,
Gorssel.
In ooievaarsdorp 't Zand in Gorssel beijvert men zich, met succes, om de ooievaar  als broedvogel voor Nederland te behouden. In 50 jaar tijd was het aantal bewoonde nesten in ons land van 312 tot 2 gereduceerd. Dankzij paarvorming tussen wilde- en project-ooievaars zijn er nu meer vrije vestigingen in ons land. De jongen uit de nesten trekken in het najaar met hun wilde soortgenoten naar het Zuiden, de volwassen project-ooievaars trekken niet weg. Dankzij de voortdurende verzorging kunnen deze paren een groot aantal jongen voortbrengen. Ooievaars zijn vanaf de weg te zien.
Uitgebreide groepsinformatie na telefonische afspraak met Dhr. Verholt, (0575) 49 22 41
 

De eendenkooi van Dorth.
In de Kring van Dorth, buurtschap De Schoolt, kunt u de restanten van een eendenkooi vinden. Een gedeelte hiervan is gerestaureerd, maar de drie vangpijpen zijn nog niet hersteld. Hopelijk komen hiervoor in de nabije toekomst gelden beschikbaar. Op dit moment zijn er in Nederland nog ruim honderd eendenkooien, waarvan één in de gemeente Lochem. U vindt dit mooie stukje oude cultuurgeschiedenis in het stille buitengebied van onze gemeente bij de kruising van de Wippertdijk en de Kooidijk.

Dorpstraat 39
7218 AC  Almen
 
Museumboerderij "Klein Hulze"
Fam. Dolman
Wagenvoortsdijk 7
7218 MP Almen
tel. 0575-431522.
of bezoek www.vvvlochem.nl van Museumboerderij Klein Hulze
 

Landgoed Verwolde

Het langoed Verwolde is 560 ha. groot, waarvan 60% bos en 40% cultuurgronden. In de bossen van het landgoed staat overwegend loofbomen, waaronder eiken die meer dan tweehonderd jaar oud zijn.
Verwolde, de naam duidt op een bosrijke omgeving, was vanouds een bezitting van de Heren van Keppel. In het begin van de 14e eeuw werd het goed bij een broederdeling afgespleten van het Keppelse bezit.
Tevens is op het landgoed is de dikste zomereik van Nederland te bewonderen. Deze eik heeft een stamomvang van 7.60 m. en een hoogte van ca. 25 m.
Behalve de Dikke Boom staan er nog enkele bijzondere bomen op het landgoed. Op het landgoed staat Huis Verwolde met z'n prachtige tuin.  Jonker Emilelaan  4, 7245TL Laren Gld (Lochem) 
Route beschrijving

Westerwal, Lochem
 
De Graafschap is vanouds de Graafschap Zutphen en loopt van de Ijssel aldaar tot in het noorden rond Laren Gld. en Lochem. Veel roggebargen, parapluies en schuurbergen verfraaien nog steeds het landschap.
 
Iedere zaterdagavond zijn bezoekers van harte welkom bij de sterrenwacht in Lochem. Leer meer over het heelal of kruip zelf achter een oculair van een telescoop en geniet van sterren, planeten en maankraters. Er zijn regelmatig lezingen. Ook voor schoolreisjes is de sterrenwacht in Lochem aan te raden.
Ampsenseweg 10
7421 NB Lochem.(Volg bordjes Phoenix)
 
Zwiepseweg 165
7241 Lochem
 
Touwslagerij
Veldhofstraat 10a,
Gorssel.
Eigenlijk geven ze geen rondleidingen bij deze touwslagerij in Gorssel: hier wordt nog volop touw gemaakt! Maar... uitzonderingen daar gelaten. Dus ben je benieuwd hoe touw wordt gemaakt, bel dan even.
Geopend: maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.30 uur en van 13.15-17.00 uur (groepen op afspraak)
Info: (0575) 49 13 37
 
Korenmolen Eesterhoek
Gorsselse Enkweg 2,
Gorssel.
Korenmolen Eesterhoek "Geertruida Cornelia" met een ronde stenen grondzeiler uit 1893, in bedrijf geweest tot 1935. Sinds 1 juli 2000 is de molen weer in bedrijf.
Geopend: zaterdag van 10.00-16.00 uur en als de wieken draaien. (Groepen op afspraak)
Info: (0575) 49 25 66
 
Staringkoepel
Dochterenseweg,
Lochem.
Aan de oevers van riviertje de Berkel, op prachtige terrein van Landgoed Velhorst, (Natuurmonumenten) bij Lochem staat een mooi gerestaureerde theekoepel, bekend als de Staringkoepel. Rond 1850 in eigendom van de jongste dochter van de beroemde dichter Staring, die in Vorden heeft gewoond. De theekoepel is alleen te bereiken via een voetveer. Met een touw trek je jezelf op het kleine pontje over het water naar de overkant: Binnen is een kleine tentoonstelling over het verleden van de theekoepel.
Vanaf de Dochterenseweg vindt u nog voor de Boevinkbrug een geelblauw bordje van Natuurmonumenten. Van daaraf leidt een korte wandeling u naar een voetveer, waarmee u de andere kant van de Berkel kunt bereiken. Daarna loopt u naar de Staringkoepel en kunt u ook binnen een kijkje nemen.
Geopend: van zonsopgang tot zonsondergang
 

De Lochemse Berg (Geen museum maar wel een mooie bezienswaardigheid)
Het gebied van de Lochemse Berg ligt ten noordoosten van de weg Lochem-Barchem en telt twee heuveltoppen: de Lochemer Berg (49,5 m.) en de Kalenberg (46,5 m.). Het natuurgebied was ooit markegrond. De markeboeren lieten er onder het wakend oog van de schepper hun schapen grazen. In het begin van de vorige eeuw werd de grond verdeeld en ontstond een afwisselend landschap met bos, weiden en akkers, in het bezit van een reeks eigenaren. Tot 1907 behoorde een stuk van de Lochemse Berg tot het ca. 395 ha. tellende grondbezit van havezathe De Cloese. In dat jaar lieten de erfgenamen van de laatste eigenaren het totale bezit veilen. Dat werkte verdere verdeling in de hand en het gevaar bestond dat het gebied van lieverlee zou veranderen in een villapark. In 1934 schonk de gemeente 28 ha. bos aan "Het Gelders Landschap" onder het beding dat binnen 15 jaar het bezit verdubbeld moest zijn. Dit lukte wonderwel. Nu omvat het 164 ha.

 

Op de Lochemse Berg in de buurtschap Zwiep zit een diepe kuil, de Witte Wievenkuil. Door overlevering van de ouders op hun kinderen weet men in Zwiep veel over de Witte Wieven te vertellen; deze Witte Wieven dwalen in het nachtelijke duister in en om de Witte Wievenkuil.
Op de lange winteravonden werd hun de legende van de Witte Wieven verteld.
Een verhaal over Johanna, een boerendochter, die van haar vader moest trouwen met Hendrik, een zoon van een welgestelde boer. Johanna echter had haar zinnen gezet op Albert, zoon van een keuterboertje. Hendrik, de uitverkorene, bracht Johanna een bezoek, maar zij liet blijken dat zij hem niet mocht. De vader van Johanna gaf de moed niet op en komt met zijn dochter tot overeenstemming dat beide rivalen een proef moeten afleggen.
Hij geeft de jongens opdracht om op hun paard in het nachtelijk duister een ijzeren spit in de kuil te werpen, daarbij moeten ze roepen: “Witte Wieven wit, hier breng ik oe het spit”.
Degene, die het eerste terug is, krijg Johanna als vrouw!
De oude boerderij van Albert en Johanna is verdwenen. Het haarspit en een gedeelte van de deur is bewaard gebleven en staat tegen de bakkerswinkel in Zwiep.
 

De Uiterwaard
Tuin met elementen uit de Engelse en de landelijke tuin, gelegen in de uiterwaarden van de IJssel.
Geopend: 23 mei, 20 juni, 24 en 25 juli, 22 augustus en 26 september van 11.00-17.00 uur (na voorafgaand overleg, groepen op afspraak)
Info: (0575) 49 47 26
Hankweg 2, Epse


De Haarbroekse Vijvertuin
Tuin en theeschenkerij met diverse kunstobjecten gemaakt van materialen van het boerenerf.
Geopend: april tot en met september dagelijks van 10.00-18.00 uur
Info: (0573) 40 16 23
Harfsensesteeg 40, Harfsen

Klein Dennenbosch
Tuinen en kunst. Prachtig aangelegde tuinen en parkgedeelte waarin beelden van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars staan. Beelden en schilderijen in de gallerie.
Geopend: eind april tot begin september, donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur
Info: (0575) 54 09 88  
Jodendijk 25, Eefde

Vijvertuin De Keihave
Tuin met twee grote natuurvijvers. Ook mogelijkheden voor een dagarrangement met een trekkertram.
Geopend: zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur (en op afspraak)
Info: (0575) 49 16 47  
Kozakkenweg 2, Gorssel
 
Kruidentuin de Bleike
Allerlei soorten keuken-, geneeskrachtige, en verfkruiden.
Geopend: Dagelijks te bezichtigen
Info: (0573) 25 65 22
Westerbleek, Lochem

N.b.

Wanneer u een museum mist, wilt u die doorgeven aan g.lamers@lochem.nl of kunstweb.lochem@kpnmail.nl?
Er zal dan voor gezorgd worden, dat die op deze site, vermeld wordt.
U kunt ook een mail sturen naar de redactie van de digitale gemeentegids met het verzoek om vermelding
U wordt dan opgenomen in de digitale gemeentegids.
Bij voorbaat dank,

Voor het laatst bijgewerkt door Gerthe Lamers 20 Mrt 2015.

Contact netwerk

Beheerder netwerk Kunstweb Lochem vanaf 1 april 2016

Lochemse Kunstfactor
t.a.v. Jacqueline de la Rie

Mob: 06-46014339
jacqueline.delarie@gmail.com 

Lid worden

Kunstweb Lochem is een interactief cultureel platform, waaraan iedereen gratis kan deelnemen. Als je lid wilt worden, wordt je verzocht eerst de toelichting en de spelregels te lezen.

Redactie Kunstweb Lochem

Peter Buikstra

Jeroen Roozendaal

Rob Schuurman

Interesse om geïnterviewd te worden door een van onze redacteuren?  

Of wilt u liever ook zelf als redacteur aan de slag? 

Mail:

 jacqueline.delarie@gmail.com

Culturele Agenda Lochem

Voor een maandelijks overzicht van de culturele evenementen kunt u zich abonneren op de Culturele Agenda Lochem.

Aanmelden: klik hier.

Wilt u zelf evenementen op deze agenda laten plaatsen voor verspreiding onder 2300 abonnees? Lees hier de voorwaarden.

Evenementenkalender

Partners

AaartNL
Akku Lochem
Atelier Hanta Yo

Bach Traditie Lochem
Bands and friends
Het Oosterhof
Conens en van Wiechen
Crecoco
Cultureel Café Lochem

Filosofie Café 
Galerie Air
Heksenlaak
Kinderknooppunt
Kijk Lochem
Landgoed Ehzerwold
Levende Namen
Pays-Sas
Requiem Lochem
Schouwburg Lochem
Trefpunt Gorssel
VVV Lochem
Woodbrooke Hotel

Heb je een bedrijf en wil je ook partner worden? Zet een link naar Kunstweb Lochem op jouw website, stuur deze link naar Jacqueline.delarie@gmail.com
en wij zetten een link op Kunstweb Lochem naar jouw site.

Marktkraam Kunstweb Lochem

Leden van Kunstweb Lochem kunnen wekelijks gebruik maken van een marktkraam op de woensdagmarkt in Lochem om hun activiteiten te promoten.
Lees hier wat de mogelijkheden zijn en hoe u de marktkraam kunt reserveren.

© 2018   Gemaakt door Webredactie Gemeente Lochem.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden